čtvrtek 25. dubna 2013

Budiž světlo ane Kupujeme stolní lampu

 Světlo zůstává světlem, i když ho slepý nevidí.“   

(L.N.Tolstoj)



K napsání tohoto příspěvku jsem byl přinucen okolnostmi. A těmi okolnostmi bylo to, že nejprve mi má stará dobrá lupa spojená s lampou začala podivně smrdět pálícím se plastem. Protože již měla hodně let za sebou, tak to nebylo až takové překvapení. Z toho důvodu jsem  o pořízení nové lampy počítal. Bohužel se to stalo v nejméně vhodnou dobu, kdy jsem potřeboval okamžitou náhradu stabilního zdroje světla. Měl jsem sice na pracovním stole i záložní malou variantu téhož, tedy stolní lupy s kruhovým zdrojem světla (zářivka), ovšem ta přeci jen nebyla tím zdrojem světla, které je potřeba mít pro práci nejen na figurkách, ale i při dalších ručních pracích. 

Proto jsem zapnul internetový prohlížeč, zadal 'stolní lampa' a vybral si tu, kterou měl prodejce skladem, navíc měl nízkou cenu, protože mi bylo jasné, že koupi plnohodnotné (a opravdu nutné!) náhrady stolní lampy, která prohrála souboj se zubem času, budu muset věnovat více času. 

Když ona nová a provizorní lampa dorazila, tak se mi potvrdily mé obavy, které jsem měl ještě než jsem potvrdil objednávku v internetovém obchodě. Netrvalo totiž dlouho a z lampy se náhle ozvalo suché 'křup' a já se opět ocitl před zapnutým internetovým prohlížečem. 

Bohužel se mi nepodařilo najít žádný relevantní test stolních lamp do dílny. Ano, pár vět v příspěvcích na toto téma jsem v různých diskuzních fórech sice našel, ale příliš přínosné se mi nezdály. Řekl jsem si, že zkusím štěstí sám.

Když jsem tedy absolvoval v našem městě prohlídku prodejen, kde prodávají stolní lampy, vrátil jsem se zpět k internetu. Ne proto, že by v nabídce prodejen, které jsem navštívil, nebyla žádná stolní lampa. Jenže jsem nalezl většinou varianty lampy, která se mi rozlomila. Nebo takové ty lampy, které jsou označovány jako moderní, designové se jim říká, ale pro seriózní práci, kdy je třeba dobré a stálé světlo, se zkrátka nehodily. Nesháněl jsem totiž doplněk do interiéru.

Po delší době jsem si nakonec vybral tu - věřím že dobrou - stolní lampu. Rozhodně se mi pod ní velmi dobře pracuje. Myslím, že bych si neměl nechávat pro sebe proč jsem si vybral lampu, jakou jsem si vybral a podle čeho jsem se rozhodl. 

Platí to, co platí vždy. Tedy že se jedná o můj subjektivní výběr. Navíc jsem neměl možnost otestovat nějaké velké množství lamp, které jsou na trhu. Ovšem na druhou stranu některé ano. A díky tomu jsem mohl napsat tento článek.

Vybíráme stolní lampu 

Dobrá stolní lampa je stejně důležitá jako dobré barvy. Možná ještě důležitější, protože sebelepší barvy ve špatném světle vypadají také tak. Tedy špatně. Proto bych rozhodně doporučoval na dobré stolní lampě nešetřit. Na druhou stranu však platí i to, že je namístě být obezřetný, protože neplatí (tak jako ostatně skoro ve všem, že 'čím dražší, tím lepší'.

V první řadě si musíme ujasnit, jakou lampu (a na co) vlastně chceme. Já potřeboval takovou, pod kterou bych mohl celý rok provozovat své koníčky: tedy sculpting, kreslení a malování figurek. Z toho důvodu jsem věděl, že potřebuji lampu, která mi právě to umožní.

Psal jsem o lampě, '.... pod kterou bych mohl...'. To je totiž, alespoň z mého pohledu, velmi důležitá poznámka. Znamená to totiž, že lampy a lampičky, které poskytují poměrně úzký kužel světla můžeme vyloučit. Nerad bych, aby došlo k nějakému nedorozumění. I špatné světlo (pokud to nebude zapálená svíčka) je lepší než žádné. Ovšem pro dlouhodobou práci se zkrátka nehodí. Když jsem začínal s drobnou prací za pracovním stolem, tak jsem jsem používal lampičku, která mi předtím stačila na čtení a psaní. Zkrátka běžnou stolní lampičku. Tedy kdo ji má, tak může být v pohodě. Dá se s ní existovat a pokud si třeba čas od času namalujete figurku, slepíte model... stačí. Její nevýhoda však spočívá v tom, že čím častěji ji budete používat, tím dříve si uvědomíte, že se za stolem doslova kroutíte tak, abyste byli pod nejjasnější částí světla. A místo toho, abyste jen pohybovali zápěstím s nástrojem/malovanou figurkou, pohybujete celým tělem. Věřit můžete tomu, že dříve či později se bolavá záda ozvou.

Ideální stolní lampa

S ideální stolní lampou by tedy mělo být možné pohybovat ve všech směrech - nahoru, dolů i do stran.

Dále by taková lampa měla poskytovat dostatečně silné a kvalitní světlo. Pokud nelze použít například žárovku s tzv. denním světlem (modře zabarvená žárovka), můžeme vybírat mezi zářivkami a LED žárovkami (ty jsou velmi často prodávány jak náhrada halogenových - tedy silných -  žárovek). Protože již však nelze v prodeji v EU sehnat žárovky, ale jen zářivky/LED světla, tak máme tento výběr ulehčený. Osobně bych upřednostnil zářivku před LEDkou, protože:

Barevná teplota světla (obr.: wikipedia)
Zjednodušeně platí o zdrojích světla následující (wikipedia):
  • 2800 K: žárovka, slunce při východu a západu
  • 3000 K: studiové osvětlení; tzv teplá bílá, LED
  • 5000 K: obvyklé denní světlo, zářivky
  • 5500 K: fotografické blesky; výbojky; obvyklá barevná teplota používaná v profesionální fotografii
Pro vnímání světla je důležité si uvědomit, že světlo vnímáme svým vlastním okem a to je přivyklé vnímání bílé jako bílé. Tedy právě oné barevné teploty kolem 5000K. Cokoli jiného pak budeme vnímat jinak, než jak bylo zamýšleno autorem, který například maloval figurku pod obyčejnou žárovkou a pak se divil, že na denním světle (na výstavě) vypadá tak nějak jinak. (To stejné pak i platí i v případě, že fotíme s bleskem. Také na fotografiích uvidíme něco jiného, než co si pamatujeme.) Proto je dobré čas od času svou práci zkontrolovat i při jiném osvětlení. Ale to berte jako takový tip.

Pokud tedy dáme dohromady to, co jsem řekl, vyjde nám podobná stolní lampa jako je na obrázku:


...dosvítila...
Tato lampa se může pohybovat ve všech třech kloubech, navíc ještě samotná hlava lampy se pohybuje do stran (+/- 30° - to berte jako odhad, je to však zcela dostatečné). V bodech I. a II. se dá vyklopit nahoru a dolů, v napojení na držák, kterým se lampa přichytí na stůl, pak ještě v úhlu 360° dokola. Jedinou nevýhodou stolní lampy, která je na tomto obrázku pak je to, že po letech pravidelného používání (několik hodin denně) se působením tepla ze zářivky doslova spekl průhledný plast kryjící vlastní zářivku. Protože se to však stalo opravdu po letech používání, netroufl bych si to označit za nějakou chybu lampy. Ovšem pokud se budete rozhodovat mezi podobným typem a nějakým, kde má zářivka více volného prostoru kolem sebe, vyberte raději tu. Je sice poněkud dražší, ale nijak výrazně.

Další přidanou hodnotou (pro mne takřka nutnost, byť ji nevyužívám nijak pravidelně) je lupa. Díky velkému průměru se jedná o velmi šikovný nástroj. Navíc se dá (na to také pozor, není to samozřejmost) přikrýt ochranným víčkem. To je dobré zvláště pokud si lampu nastavíte tak, že ji máte pod očima. Třeba při sculptingu s ní právě tak pracuji a díky záklopce mě světlo zbytečně neoslňuje.

Lampa s lupou a kruhovou zářivkou (22W)

+ osvítí velkou plochu kvalitním světlem (dá se zvednout až do výšky cca 70cm nad plochu stolu při zachování stála dobrého světla = osvítí nejen celý stůl)
+ úsporná zářivka (22W)
+ velká čočka lupy (průměr čočky 127mm)
+ kvalitní zpracování (vše je z kovu, z plastu jen ty části, které nic nenesou)
+ výtečně zpracované a odolné přichycení ke stolu
+ velmi stabilní

100%



Takováto stolní lampa má vedle všech výhod jednu nevýhodu. Zato však poměrně velkou. A tou je vyšší cena. Nechci říkat přímo vysoká. I tak však není třeba zoufat, protože ač se lampy, které byly opravdu kvalitní a svým způsobem nerozbitné, protože neobsahovaly zdroj a navíc byly vyrobeny kompletně z kovu, se sice již bohužel nevyrábějí, ovšem na druhou stranu onen 'socialistický design' neupadl zcela v zapomnění a za necelé tři stokoruny se dá koupit stolní lampa, která je do značné míry podobná té, o které jsem mluvil. Tedy takové, která dovoluje dostatečný pohyb do stran a je dostatečně stabilní. Touto lampou je lampa prodávaná v síti Ikea:

 Jako zdroj světla můžeme (není součástí balení) použít úspornou žárovku (při výběru věnujte pozornost její svítivosti, protože pro stejnou objímky se vyrábějí různé druhy úsporných žárovek). Tato stolní lampa sice neposkytuje tak dobré světlo.

Pracovní lampa TERTIAL, stříbrná           

+ kvalitní zpracování ramene a vlastní hlavy lampy
+ poměrně velký rozsah pohybu lampy
- žárovka se prodává zvlášť
- uchycení ke stolu je z plastu a představuje tedy riziko rozlomení 
- neposkytuje tak velkou stabilitu, jak by bylo potřeba
- nemá lupu

75%

Poznámka: toto relativně nízké hodnocení je proto, že nevím, jak se bude po delší době používání chovat platový držák připevňující lampu k desce stolu. Vzhledem k mé zkušenosti s další lampou jsem vyšší známku dát nemohl.

Tato lampa je jinak určena pro méně náročné uživatele. Díky své ceně se hodí i na místa, kde hrozí její zničení (do garáže). Stejně tak se však klidně může stát hlavním světelným zdrojem na pracovním stole.

Pracovní lampa Creta 20 (a podobné typy se zdrojem umístěným na začátku ramene)

Jelikož se tento článek zabývá stolními lampami vhodnými na (pracovní) stůl, tak musím říci na základě svých zkušeností jediné: Ruce pryč! To je totiž ta lampa, ze které se ozvalo suché 'Křup!' a bylo po legraci. Snad pro úsporu nákladů (ovšem prodává se i tak za více než TERTIAL) má rameno z kovu, ovšem jednak neumožňuje tak volnou manipulaci ve svých kloubech, navíc na konci ramene má plastovou krabičku (v ní je zdroj) a teprve ta je uchycena plastovým čepem do plastového držáku (stejný má výše zmíněná lampa), který je přichycen ke stolu. S klidným svědomím říkám, že jsem nepochopil smysl tohoto řešení. Neumožňuje totiž s lampou příliš manipulovat. Jenže to je přesně to, co od pracovní lampy určené na stůl figurkáře/modeláře či kohokoli, kdo se chce zabývat ručními pracemi a chce na práci dobře vidět, očekáváme. Opravdu ruce pryč. Osobně bych tuto lampu nedoporučil ani na čtení knih. A do dětského pokoje již vůbec ne. V mém případě se totiž stalo, že se lampa samovolně sesula na desku stolu (poté, co se ozvalo ono 'křup!' a pokud se podíváte na fotografii, tak uvidíte poměrně volně přístupné dráty, ve kterých je 220V.    Z mého pohledu nebezpečná věc sama o sobě. Navíc takto rozlomená lampa zkrátka neplní svou funkci. Já ji naštěstí využiji ještě jinak, ovšem za normálních okolností by skončila v odpadkovém koši.

+ použitá zářivka poskytuje kvalitní světlo
- zpracování
- po necelých dvou měsících se rozlomila i veškeré opatrnosti navzdory 
- riziko plynoucí z víceméně odhalených vodičů po prasknutí obalu zdroje mi přijde jako velké pokud by se k nim dostalo dítě, voda...  Jak jsem se dotazoval mezi známými, tak nejsem zdaleka první případ, komu se něco podobného stalo.

15%


Pracovní lampa Creta 20 s podstavcem na desce stolu

V tomto případě bohužel zůstává nešťastné zdroj tam, kde je. Tedy na konci ramene. Ovšem na druhou stranu je možné přisunout za podstavec, který je umístěný na stole, celou lampu blíže k sobě. Z toho důvodu bych řekl, že je pravděpodobné, že toto řešení je stabilnější a nehrozí tedy  tak vysoké riziko prasknutí. Určitě bych v lampu měl mnohem větší důvěru. Ne však tak velkou, abych do něčeho podobného napodruhé investoval. 

+ použitá zářivka poskytuje kvalitní světlo
+ solidní podstavec na stůl, nevýhodou tohoto řešení však je, že ubírá místo na stole
- zpracování, upřednostňuji zkrátka kov

Myslím, že pro běžné použití použít dá. S plnou odpovědností mohu však prohlásit, že určitě nevydrží to, co lampa, která získala 100%. Na trhu (= i ve stejných obchodech) si můžeme vybrat jinou lampu. Zvážil bych to. 

40%


V obchodě totiž můžete narazit i na zdánlivě stejnou lampu. Ovšem bez zdroje na konci ramene. Pokud ano, pak odpadne riziko spojené s rozlomením a zůstane možnost kvalitního světla.

Myslím, že s touto lampou chybu nikdo neudělá. Měl jsem podobnou a byť mi nesloužila jak pracovní lampa, ale v bytě na čtení, sloužila více než dobře.

65%

Další lampu, kterou jsem také pár let používal, sem vlastně možná ani nepatří. Nejedná se totiž o pracovní lampu, protože i přesto, že se dá její hlava vytáhnout na teleskopických trubičkách (jsou z kovu) vytáhnout asi tak o deset centimetrů, tak díky použité žárovce poskytuje poměrně bodové světlo, které se hodí ke čtení knih, psaní na klávesnici počítače... Ne však na malování a podobné činnosti.

+ malé rozměry
+ nízká spotřeba
+ lehká, přesto stabilní
+ kvalitně zpracovaná (vydržela opakovaný - byť vždy neúmyslný - pád na zem)
- problémy mohou nastat v případě výměny žárovky (jsou poměrně náchylné) 
- nízká cena

Pozn: Nejedná se o lampu na pracovní stůl. Nedoporučuji ji tak používat.


Na poslední lampu jsem narazil v jednom eshopu. Bohužel jsem si nepoznamenal, jaký to byl. Stejně tak ani její jméno. Zaujala mne však použitá úsporná žárovka, o které vím, že je sice relativně objemná, ovšem poskytuje dobré světlo. Navíc není bodové jako u předchozí. Tato stolní lampa má navíc již od pohledu poměrně robustní uchycení ke stolu. Když vezmu v úvahu, že příliš mnoha samotná lampa neváží, tak bych řekl, že za vyzkoušení určitě stojí.

+ kvalitní zpracování
+ dobré uchycení u stolu
+ kvalitní zdroj světla
+ hezký design

80%


Jako poslední lampičku (lampou bych ji nenazval) jsem si nechal tu, kterou používám jako záložní. Nebo bych spíše měl říkat krizovou. Mám ji již řadu let a jsem s ní spokojený. Když jsem ji měl jako novou, tak chvíli byla mou jedinou. Ovšem díky tomu, že je omezena v pohybu - rameno se dá ohýbat pouze v bodu II. a i to poměrně omezeně, tak jsou hledal náhradu. Přesto právě tato lampička je z těch, u které mne začnou po delší práci bolet záda. Je totiž poměrně nízká a nedovoluje přílišnou volnost pohybu. Přijde mi, že její primární funkcí není, aby byla používána jako lampa, ale jako lupa s osvětlením. Přesto se dá i tak použít. 

+ lupa
+ stabilní
+ světlo (kruhová zářivka)
- nízká
- po delší době bručí - řekl bych levné kondenzátory - začalo to však až dlouho po uplynutí zárúční lhůty

60%


Závěr

Byť tento můj (delší) příspěvek vychází z mých subjektivních dojmů, tak věřím tomu, že vám pomůže najít si pro sebe tu nejlepší stolní lampu. Dobré osvětlení je totiž více než důležité a v mnoha případech může být příčinou toho, že se vám třeba vaše namalovaná figurka příliš nezdá, nejde správně namalovat. Ovšem nejen při malování figurek dobré světlo oceníte. 

Na poslední fotografii pak můžete vidět (některé) stolní lampy, které mám, resp. jsem měl. Stejně tak si všimněte rozdílu mezi velikostí té velké stolní lupy/lampy a malé. Při práci je to zatraceně znát (kužele světla jsou tam jen domalované, ovšem pro představu dostačující.

Žádné komentáře:

Okomentovat