čtvrtek 7. listopadu 2013

Kdysi dávno, v jedné předaleké galaxii...

... nevím tedy, zda příšerka, jejíž obrázky vám dnes přináším, pobíhala někde na planetě Tatooine známé z Hvězdných válek George Lucase, ovšem vůbec bych se tomu nedivil. Byl jsem proto moc rád, když mi Vlado Turek dovolil uveřejnit fotky příšerky, kterou kdysi dávno vymodeloval.  Hlavně se tedy divil tomu, že by mohla vůbec někoho zajímat. Já mám za to, že ano a že byla chyba, že si ji nechal doma bez toho, aby ji ukázal světu.



A Long Time Ago in a Galaxy Far, Far away...

Yes, Vlado Turek's 'Little Creature' was about to stay hidden. But it was me who - when saw its pictures - asked Vlado to let me show these pictures on this blog. He was quite surprised because (well, I think so) didn't believe that the 'Little Creature' is good enough to be shown. To tell the truth I don't know if it lives on the planet Tatooine (known from the Star Wars by George Lucas) but I believe it's very probable. I am sure you must like it as much as I do.


Na této figurce je zajímavé také to, že na kostru z tuhého drátu (navíc napevno přidělané k dřevěné podložce) Vlado ze šlehaného tmelu postupně zformoval tělo. Rohy jsou dřevěné. Žíly pak udělal tak, že silnější nit nalepil lepidle na vymodelované tělo. Nakonec vše posypal hrubou moukou na poovrch potřený lepidlem. A bylo. Hotovou příšerku pak nabarvil pomocí stříkací pistole. Tedy 'Příšerka' je spíše příšera, protože na délku má takřka 22 centimetrů. Navíc se 'Příšerka' vlastně ani 'Příšerka' nejmenuje, ale co?! Někdo doma chová psa, jiný křečka a někdo příšerky, ne.

Úplně nejlepší ale je, že do sculptění se může pustit opravdu každý. Protože při troše snahy se dá modelovat třeba i z jílu, když právě kopete před domem jámu na odpadní trubku.


This miniature isn't interesting just because it looks really good but it is interesting because it wasn't made from common sculpting stuff. Vlado used stuff you can find almost in every garage. The skeleton was made from tough wire attached to wooden pad and cut out from some kind of plasticized cement (you know it was really 'A long time ago...'). Horns are wooden. Veins were made from some kind of thicker thread. Finally coarse flour was glued to the surface. When it was completely dry, Vlado airbrushed it. Well, it isn't 'Little Creature' because its lenght is about 22 cm. Some people have home a dog, some have a hamster and Vlado has this 'Little Creature'.

The best thing is that you know now that everyone can sculpt. 



Žádné komentáře:

Okomentovat