neděle 12. ledna 2014

Offo v Berlíně

Vidíte, netrvalo to dlouho a máme tu mnou předvídaného Němce od offa. Nebylo by však fér, kdybych tohoto vojáka měl za nějakého šiřitele nacistické ideologie. To ani náhodou, tím byli příslušníci jednotek SS. Voják, kterého Palo vymodeloval, nic podobného není. Jedná se totiž o příslušníka granátnického pluku z ulic Berlína někdy z dubna 1945. Soudě podle (mimochodem velmi hezky vymodelovaného) jeho obličeje, je válkou v ulicích Berlína překvapen. Jeho věk nevypovídá ani tak o něm samotném, ale o skutečnosti, že německé armádě došly 'lidské zdroje'. Z toho důvodu povolávali Němci do armády jak velmi mladé kluky (jednotky sestavené zejména ze zfanatizovaných příslušníků Hitlerjugend, kterým bychom dnes říkali dětští vojáci), tak i dospělé může do šedesáti let věku, které jsme pak mohli vidět v jednotkách německé domobrany Volkssturm. Do jednotek domobrany se mohl dostat i ten, komu již bylo šestnáct let.) Mezi zralé muže by se věkem tento vojín hodil svým věkem nejlépe. Musím se přiznat, že opravdu nejsem schopen litovat nikoho z příslušníků této armády. Snad proto, že jsem ze země, odkud byli lidé transportováni do koncentračních táborů, na nucené práce... Snad právě proto však jsem rád, že Palo měl nápad podobnou figurku vůbec udělat. Ještě větší radost mám z toho, že si figurka našla někoho, kdo se jí ujal a rozhodl šířit mezi další figurkáře. Pravda je sice ta, že firma united empireminiatures je z USA, jenže to neznamená pro nás, Evropany, nic než to, že stejně jako byla válka světová, světovou se stává i tato busta. Voják je (mimo jiné) vyzbrojen obávanou zbraní, která byla zejména v ulicích města velmi efektivní - totiž pancéřovou pěstí známou jako Panzerfaust.

Busta je vyrobena stejně jako další věci od offa z hmoty Super Sculpey smíchané s hmotou FIMO v poměru 1:1. Celkovýpočet dílů je semnáct (!).
Producent: www.unitedempireminiatures.com



This 50-year-old defender of the capital of the Third Reich - Berlin was one of those who were said to save Germany. We all know that it was something less than hope (yaeh!) but this man is something more... Reak tragedy od all people who suffered in this war. That's why I ame very pleased that 'offo' had an idea to sculpt this miniature. It can make people to stop and think about it, about stupid things such as war (killing people) is. 

Material: Super Sculpey, Fimo 50/50 
17 parts (!)
Producer: www.unitedempireminiatures.com


Žádné komentáře:

Okomentovat