pátek 21. března 2014

offo a hrdinové II. světové války - Německo

Offo se rozhodl zpracovat vybrané osobnosti druhé světové války ve formě bust významných nositelů nejvyšších vojenských vyznamenání země, pod jejíž vlajkou bojovali. Nemohl se proto vyhnout ani Německu, které druhou světovou válku rozpoutalo a v květnu roku 1945 bylo poraženo. Naštěstí. Nebýt toho, neexistoval by tento blog a s velikou pravděpodobnostíá hraničící s jistotou ani vy, tedy naši čtenáři. Byl bych proro velmi rád, pokud by nikdo nepovažoval právě tento konkrétní příspěvek za nějaký druh propagace nacismu, oslavě právě těchto tří vojáků a všeho, v čehož jméně bojovali. Na druhou stranu ani jeden z nich nebyl uznán za válečného zločince. Alespoň tedy pokud zdroje, ze kterých jsem čerpal, jsou správné. Ani to však nemění nic na tom, že se zaprodali něčemu, co nemělo s lidskostí nic společného od samého počátku. I právě proto je však nezbytné o tom neustále mluvit a připomínat si to. Je-li vůbec možné označit nějakou válku za spravedlivou, pak to byla právě tato. A právě proti armádě, v jejíž řadách bojovali i tito první tři vojáci, podle kterých offo své busty vymodeloval. I proto doufám, že si přečtete jejich články na jiných serverech. Abyste věděli, co byli zač i v osbních částech svých životů.

Druhou věcí pak je to, že busty jsou zpracovány zkrátka výtečně.  Offo odvedl opět perfektní práci. Spíše bych řekl, že se lepší s každým dalším sculptem. Jako materiál použil směs hmoty FIRM a FIMO. Měřítko je 1/9. 

Kdo že tedy patří mezi první tři? Jsou to vojáci, kteří bojovali v ozbrojených silách nacistického Německa.

Hans-Ulrich Rudel (1916 - 1982) byl vojenský bombardovací pilot, který jako jediný ze všech (!) vojáků získal získal Rytířský kříž se zlatými dubovými ratolestmi, meči a brilianty. Díky tomu offo vymodeloval jeho bustu. Vedle jeho obrovské osobní statečnosti v boji však nesmíme zapomenout ani na to, že se jednalo o archetyp nacistického důstojníka, který do konce svých dnů přemýšlel nad tím, jak vojensky zničit Sovětský svaz, resp. sovětskou ideologii a vzhledem k primitivnosti podobných ignorantů i Slovany jako takové. Tedy i Čechy, Slováky, Poláky... Přesto však do historie patří.
Hans-Ulrich Rudel na internetu v češtině: wikipedia, válka.cz   


* * *

Hermann von Oppeln-Bronikowski (1899 - 1966), generálmajor, nositel Rytířského kříže s dubovou ratolestí a meči. Jeden ze 159 nositelů.

Hermann von Oppeln-Bronikowski na internetu: válka.cz

* * *

Fregatní kapitán Albrecht Brandi (1914 - 1966) byl jeden ze dvou velitelů ponorek, který byl dekorován Rytířským křížem s dubovou ratolestí a meči. Proto ho offo zařadil mezi ty, jejichž bustu vymodeloval.



Albrecht Brandi na internetu: valka.cz

Offo samozřejmě teprve s tímto triptichem začíná volnou sérii 'Hrdinové druhé světlové války'. Příště se bude věnovat důstojníkům a vojákům z armád dalších válčích stran.

* * * * * * * * *

Pavol 'offo' Ovecka has decided to make busts of famous soldiers whose were decorated with the highest honors of their countries. The country which has begun the second world war was the Nazi Germany. But this is the reason why I must mention its soldiers. It wasn't easy for me to write this article... The busts are so good that I just had to. Please be kind enough to behave the same - what you can see are three excellent busts made of  Sculpey FIRM and FIMO (50:50), scale 1/9. If this article will make you to find out more about the real persons, I would be very satisfied. They fought in the name of very bad and dangerous ideology but if we won't remind it, we will be doomed to it again. 

Žádné komentáře:

Okomentovat