neděle 9. října 2011

Silikonové dvousložkové pasty aneb Kopie čehokoli podruhé

Dalším způsobem, jak vytvořit kopii toho, takřka čehokoli, je použití libovolné silikonové pasty. Na našem trhu je poměrně snadno dostupná silikonová pasta Siligum. Dále se můžeme setkat například s pastou blu-stuff. Pasta Siligum se prodává v balení o hmotnosti sto a tři sta gramů. Blu-stuff pak - soudím jen dle stránek výrobce - ve stogramovém balení. Siligum jsem někdy v září 2011 koupil v prodejně pro výtvarníky za 262,- Kč, Blu-stuff pak je nabízen za Ł9,99 (plus poštovné). Myslím, že finančně levněji vyjde nákup Siligumu v ČR. Navíc odpadne i poměrně vysoké poštovné, případně můžeme objednat větší balení apod.. Je to na každém.

Ať již koupíme cokoli, získáme dvě dózičky se dvěma složkami - světlou a modrou. Na barvě asi moc nezáleží. V poměru 50:50 je smícháme a do půl minuty (= ihned) otiskneme to, co otisknout chceme. Během další chvíle se forma vytvrdí a můžeme kopírovat.

Práce s vytvořenou formou je velmi pohodlná, vydrží. Jen tedy doporučuji raději moc nešetřit a udělat silnější stěny formy (použít více materiálu). Forma pak více vydrží. Na přiloženém videu je postup práce jasně vidět.


Kopii jsem vždy vytvářel z dvousložkového tmelu. Nevím, jak by reagovala na zapečení. Z osobní zkušenosti doporučuji mít k dispozici jak Mold Maker, tak i Siligum/Blu-stuff. Určitě obě možnosti využijete.

Výhody:
- rychlá výroba forem, resp. kopií
- nemusí se zapékat, kopii tedy můžeme udělat i tam, kde nemáme k dispozici pečící troubu
- relativně snadná dostupnost

Nevýhody:

- relativně vysoká cena, nehodí se na velké formy > ty udělat lze ale není to příliš ekonomické
- po smísení obou složek musíme ihned sejmout otisk požadovaného předmětu
- nedáme-li si pozor a formu uděláme příliš slabou, může se trhat

Závěr: rozhodně doporučuji

9 / 10

2 komentáře:

  1. mel bych dotaz zda neznate neco podobneho jako Blue-Stuff, s podminkou vysoke tekutosti, male nachylnosti na bublinky a idealne sehnatelneho v CR. Doted jsem pouzival Lukopren, ktery me moc zatim nepresvedcil... predem diky

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, nic podobného neznám. Tedy s výjimkou toho, co jste uvedl. Obraťte se ale na Jakuba Skolila ( http://skolil-diorama.blogspot.cz/2011/04/domaci-odlevani.html ). V odlévání má velikou praxi a určitě vám poradí, protože má blízko i podobné 'chemii'.

    OdpovědětVymazat