středa 23. listopadu 2016

DAK 1/48 - test barev - Flesh Set - shrnutí

Člověk míní, řidič nedodržující pravidla při přejíždění přechodu pro chodce mění. Tolik k tomu, proč se to tu z mé strany teď kapku zaseklo. Ovšem teď již k figurce. Původně jsem chtěl na figurce vyzkoušet barvy AK interactive, konkrétně set D.A.K. Soldier Uniform Colors a obličej jsem chtěl namalovat barvami, které již mám a také jsem je tu na blogu prezentoval. ež se však spolu pustíme do malování uniformy německého vojáka z Afriky, zmíním se krátce o malování obličeje. Od setu Fairy Flesh Set jsem si nic převratného nesliboval, jenže protože jsem již vyzkoušel podobné sety barev Andrea Colors, Lifecolor a Scale 75 (ScaleColors), přišlo mi alespoň zajímavé vyzkoušet i stejné barvy od posledního známějšího výrobce v Evropě (ne, nové barvy Citadel a barvy Warpaint a AK-Interactive si již kupovat nebudu, pokud mi je tedy někdo nedá). Snad až tyhle dojdou.... 🌝
 
Jak si tedy barvy vedly? Nejprve je třeba zdůraznit, že pokud si pořídit barvy od kteréhokoli zmíněného výrobce, chybu neuděláte. Protože se jedná o barvy akrylové na vodní bázi, můžete je mezi sebou libovolně míchat, ředí se vodou. Všechny se dají také nanášet jak štětcem, tak i stříkací pistolí. 

Barvy Lifecolor se v případě použití stříkací pistole nejlépe chovají, když použijete k tomu určené ředidlo. Není to však podmínka, ale třeba na větších plochách - to se pak týká zejména pokud malujete bustu - dosáhnete lepšího výsledku, pokud ředidlo použijete. Barvy se korektně chovaly i když jsem použil ředidlo Tamiya XF-20A. (Pozn. Pokud se pro něco podobného rozhodnete, doporučuji nejprve vyzkoušet, zda se vám barva nesráží, pak teprve pracujte, jak jste zvyklí!) Protože barvy Lifecolor do ČR dováží firma Art & Hobby, není složité si ředidlo a tyto barvy obecně sehnat. Rozhodně doporučuji. 

Výše uvedené platí i pro ostatní barvy. Ovšem jak jsem již řekl, můžete používat o obyčejnou vodu. Já tak postupuji poměrně často. Tento článek však není o použití stříkací pistole.

 


Samotný Fairy Flesh Set (Vallejo) obsahuje osm 17 ml lahviček, na které jsme u barev Vallejo zvyklí a stručný návod, jak barvy používat. Nespornou výhodou je, že barvy jsou relativně nové a je to na nich přece jen znát. Velmi dobře vytvářejí mezi sebou přechody, pro jejichž dosažení jinak potřebujeme více vrstev. To se však stále ještě dá označit za určité usnadnění a nic, co by tyto barvy nějak vyvyšovalo nad ostatní. Za hlavní výhodu - a to prosím berte jako mé osobní  mínění (byť podložené dlouholetou praxí) - považuji odstín Nocturna Shadow (74001). Jedná se o svého druhu wash, při jehož použití je třeba zvýšené opatrnosti, protože všeho moc škodí a zde to platí dvojnásob. Pomocí tohoto odstínu dosáhnete zajímavých ostrých přechodů mazi světlem a stínem, které však přesto nepůsobí rušivě. Na namalované figurce použití této barvy můžete vidět na místech, kde se pokožka dotýká oblečení. Před vlastním použitím je třeba nezapomenout na silné rozředění. Další případné podrobnosti, ale hlavně test Malefic Flesh Setu z řady Fantasy-Pro najdete v samostatném článku.

Příště uvidíte, jak samotná figurka čtvrtkového vojáka dopadla.

Žádné komentáře:

Okomentovat