pondělí 10. července 2017

Start projektu Clontarf 1014 - 54mm diorama


         Ahoj všem  :)

   Možná si pamatujete na diorámu bitvy u řeky Ulai. Fotografie některých rozpracovaných figurek jsem už tady prezentoval. Bohužel, práce na ní musela být již před časem pozastavena, protože se ukázalo, že podklady, které jsme pro ni používali, nebyli úplně správné.

   Zadali jsme rešerše chybějících a nesprávných podkladů odborníkovi, a v mezičase, který bude potřebný k dohledání všech zásadních materiálů, jsem se vrhnul na jinou diorámku, k níž máme všechny podklady shromážděny a ověřeny.



   Jde o bitvu u Clontarfu, v níž se v roce 1014 střetli dvě početné armády. V čele první z nich stál král Munsteru a Irský velekrál Brian Bóruma. Proti němu pozvedla své zbraně Irsko-Norská koalice.V čele svých armád tu stál Máel Mórda mac Murchada, král Leinsteru, Sigtrygg Hedvábnovousý, král Dublinu, a na pomoc přišly i oddíly Orknejských Vikingů pod velením Sigurda z Orknejí a Brodira z Mannu.
   V této velké a krvavé bitvě, která ve svém důsledku znamenala konec nezávislého mocenského postavení dublinských vikingů, došlo k mnoha střetům. Některé z nich jsou alespoň v obrysech známy. Jedním ze známých faktů je, že v bitvě se spolu utkali Murchad (syn velekrále Briana Bórumy) se Sigurdem z Orknejí. Také víme, že Murchad Sigurda zabil, ačkoli v zápětí sám padl v dalším boji.

   Rozhodl jsem se „zrekonstruovat“ (to slovo berte prosím s nadsázkou) střet oddílů, který mohl předcházet souboji obou šlechticů. Bude to tedy boj Murchadova oddílu irských válečníků s orknejskými vikingy vedenými Sigurdem. Ve scéně uvidíte i obě hlavní postavy tohoto dramatu, ačkoli ve chvíli, kdy ještě nezkřížili své zbraně. Ten moment se však blíží. Mají jeden druhého na dohled…

   Ve videu můžete vidět siluetu původního návrhu, ačkoli konečná diorámka se od této siluety může odlišovat. Pracuji často instinktivně a občas pozměním původní koncept, pokud mám dojem, že jsem objevil lepší řešení...



   Mým cílem je nejen vytvořit velkou epickou scénu tohoto boje, ale především co nejvíce pozvednout kvalitu figurek, jak jen budu schopen. Zůstaňte naladěni a držte mi palce :).

   V průběhu tvorby budu přinášet časté WIP aktualizace, které můžete sledovat na mém Facebooku nebo na Planet figure. Každou hotovou figurku vám představím tady na blogu, a přihodím i pár WIP fotografií.

      Zůstaňte naladěni a držte mi palce :).

           Přeji všem krásné letní dny a těším se na další setkání tady na Akrylem :)

                            Ahoj Borek :)

Žádné komentáře:

Okomentovat